Senap & indisk mangochutney med senapsfrö

Recept: Coop samt Elle Mat & Vin 5/08

INGREDIENSER – SENAP:

  • 52 g gult senapsfrö
  • 26 g brunt senapsfrö
  • 1.5 dl vatten
  • 2 msk senapspulver
  • 2 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl solrosolja eller annan neutral olja

Förslag på smaksättning

  • 0.5 urkärnad finhackad röd chili eller 2 tsk chiliflakes
  • 2 msk honung

GÖR SÅ HÄR:

  • Sjud senapsfröna i vattnet cirka 5 minuter.
  • Tillsätt resten av ingredienserna.
  • Mixa med stavmixer till en lagom slät konsistens.
  • Nu har du den naturella senapen.

Chili- och honungssenap

  • Hacka chilin, lägg i senapen.
  • Häll i honungen. Blanda väl.
  • Smaka av med salt och malen kryddnejlika.
  • Häll upp på burk. Senapen håller flera månader i kylskåp.

INGREDIENSER – INDISK MANGO-CHUTNEY MED SENAPSFRÖ:

  • 2 färska mango
  • 1 röd chili
  • 1 gul lök
  • 2 tsk senapsfrö
  • 2 tsk spiskumminfrö
  • Jordnötsolja

GÖR SÅ HÄR:

  • Skala och tärna mangon.
  • Finhacka chili och lök.
  • Hetta upp jordnötsoljan och stek löken mjuk.
  • Tillsätt senaps- och spiskumminfrön och stek tills de börjar knäppa.
  • Rör ner mango och chili och låt svalna.

TIPS!

Servera mango-chutneyn till indiskt inspirerade rätter tillsammans med raita och naanbröd.

Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.