Rödbetsgryta med mandel- och ärtchutney

Recept av: Buffé nr 2/2013
4 portioner

INGREDIENSER:

Mandel- och ärtchutney

  • 2 dl sötmandel (gärna skållad och skalad)
  • 200 g frysta gröna ärter
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm peppar

Rödbetsgryta

  • 1 gul lök
  • 400 g rödbetor
  • 400 g morötter
  • 3 dl torkade röda linser
  • 1 l vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk örtsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

Chutney

  • Börja med chutneyn. Sätt ugnen på 150 °C.
  • Lägg mandeln på en plåt.
  • Rosta mitt i ugnen 20–25minuter, rör om efter halva tiden.
  • Ta fram ärterna ur frysen så de hinner tina lite.

Gryta

  • Skala lök, rödbetor och morötter.
  • Hacka löken, skär rödbetor och morötter i cm-stora bitar. Lägg allt i en kastrull.
  • Skölj linserna. Tillsätt linser och vatten i kastrullen. Låt småkoka under lock ca 20 minuter, tills rödbetor och morötter känns mjuka men fortfarande är spänstiga.
  • Kör under tiden de rostade mandlarna i en mixer tills de är finmalda.
  • Tillsätt övriga ingredienser samt 4 msk vatten (för 4 port).
  • Mixa till en ganska slät röra. Krydda med örtsalt och peppar. Späd ev med mer vatten.
  • Skala och pressa vitlöksklyftorna i grytan.
  • Tillsätt citronjuice och örtsalt.
  • Lägg upp i djupa skålar och toppa med chutneyn.
  • Servera gärna Kålrabbisallad till.
Märkt med: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.