Recept med kålrabbi

Recept: Ekolådan
4 portioner

LJUMMEN SALLAD MED KÅLRABBI OCH CASHEWNÖTTER

Ingredienser:

  • 2 msk olivolja
  • 1 kålrabbi, tunt skivad
  • 1/2 gul lök, tunt skivad
  • 1/2 dl fint tärnat äpple
  • 1 dl cashewnötter
  • 1/2 huvud romansallat, grovt skuret
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Värm olivolja i en kastrull.
  • Tillsätt kålrabbi och lök, vänd runt och låt bli ljumma utan att de tar färg.
  • Vänd ner äpple, nötter och romansallat.
  • Smaksätt med vinäger, salt, och peppar.

KÅLRABBI MED FÄRSKPOTATIS

Ingredienser:

  • 400 g kålrabbi
  • 600 g färskpotatis, tvättad
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • rivet skal av 1/2 citron
  • salt och peppar
  • 1/2 dl rivna färska örter, t ex basilika och persilja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala kålrabbin och skär i mindre bitar.
  • Halvera potatisarna om de är stora.
  • Lägg kålrabbin och potatisen på en ugnsplåt.
  • Blanda olja, vitlök och citronskal i en skål.
  • Häll blandningen över rotfrukterna och vänd runt.
  • Stek mjuka i ugnen 20-30 minuter
  • Salta, peppra och strö över färska örter.
  • Gott till exempelvis lax..

KUMMINSYLTAD KÅLRABBI

Ingredienser:

  • 1 kålrabbi, grovt riven

Lag

  • 1/2 dl ättiksprit, 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk hel kummin

Gör så här:

  • Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull.
  • Låt svalna.
  • Vänd ner kålrabbin i lagen och låt dra i minst 30 minuter.
  • Servera till kokt kött som oxbringa, rimmat fläsk eller till lax i alla former.

Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.