Recept med kålrabbi

Recept: Ekolådan
4 portioner
LJUMMEN SALLAD MED KÅLRABBI OCH CASHEWNÖTTER
Ingredienser:
- 2 msk olivolja
- 1 kålrabbi, tunt skivad
- 1/2 gul lök, tunt skivad
- 1/2 dl fint tärnat äpple
- 1 dl cashewnötter
- 1/2 huvud romansallat, grovt skuret
- 1 msk rödvinsvinäger
- salt och peppar
Gör så här:
- Värm olivolja i en kastrull.
- Tillsätt kålrabbi och lök, vänd runt och låt bli ljumma utan att de tar färg.
- Vänd ner äpple, nötter och romansallat.
- Smaksätt med vinäger, salt, och peppar.
KÅLRABBI MED FÄRSKPOTATIS
Ingredienser:
- 400 g kålrabbi
- 600 g färskpotatis, tvättad
- 2 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- rivet skal av 1/2 citron
- salt och peppar
- 1/2 dl rivna färska örter, t ex basilika och persilja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Skala kålrabbin och skär i mindre bitar.
- Halvera potatisarna om de är stora.
- Lägg kålrabbin och potatisen på en ugnsplåt.
- Blanda olja, vitlök och citronskal i en skål.
- Häll blandningen över rotfrukterna och vänd runt.
- Stek mjuka i ugnen 20-30 minuter
- Salta, peppra och strö över färska örter.
- Gott till exempelvis lax..
KUMMINSYLTAD KÅLRABBI
Ingredienser:
- 1 kålrabbi, grovt riven
Lag
- 1/2 dl ättiksprit, 12 %
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 tsk hel kummin
Gör så här:
- Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull.
- Låt svalna.
- Vänd ner kålrabbin i lagen och låt dra i minst 30 minuter.
- Servera till kokt kött som oxbringa, rimmat fläsk eller till lax i alla former.
Lämna ett svar