Recept med brytböna
Recept: Köket.se / Mitt Kök
4 portioner

Krämig pasta med färska bönor
Ingredienser
- 4 port pasta (t ex strotzaprezzi)
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 150 g färska haricots verts
- 1 tsk torkad oreagno
- 5 dl grädde (valfri fetthalt)
- 2 ägg (ersätt med 1 msk mjöl om du vill ha den äggfri)
- 1 dl parmesan, riven
- olja, till stekning
- salt
- peppar
- Till servering
- citron, zest
- ruccolasallad
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Skala och finhacka gul lök och vitlök.
- Skär haricotsverts i mindre bitar.
- Hetta upp olja i en panna, stek lök, vitlök och oregano en stund på medelvärme.
- Tillsätt haricots verts och stek en stund till.
- Blanda grädde, ägg, parmesanost, salt och peppar väl i en skål. Häll över bönorna.
- Hetta upp tills såsen precis börja tjockna, ha koll så att den inte börjar koka, då får du äggröra av det hela.
- Lägg nykokt pasta i såsen och blanda runt allting.
- Servera genast pastan toppad med rucola och citronzest.
Färska bönor med citron och mozzarella
Ingredienser:
- 150 g färska bönor
- 200 g buffelmozzarella
- 1 litet knippe färsk bladpersilja
- 100 g parmaskinka
- 1/2 citron, saft och skal
- 1/2 dl olivolja
- flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
- Koka bönorna mjuka i ett par minuter. Skölj dem genast med kallt vatten så att de behåller sin spänst.
- Dela mozzarellan i mindre bitar med en kniv eller för hand.
- Grovhacka persiljan.
- Lägg upp bönor varvat med mozzarella, persilja och toppa med skivor av parmaskinka.
- Blanda samman citronsaft, citronskal, olivolja, salt och peppar.
- Ringla över salladen och servera genast.
Lämna ett svar