Purjolök – gratinerad och i soppa

Recept: Köket.se/ICA.se
4 portioner

TOSCANSK GRATINERAD PURJOLÖK

Ingredienser:

  • 2 purjolökar
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 dl oliver
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 ask cocktailtomater
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här:

  • Dela purjolöken och vänd den i olivoljan så den mjuknar lite.
  • Lägg purjolöken i en form, dela tomater och lägg dem på.
  • Blanda creme fraiche, ost, oliver och bred det på. Sätt in i ugnen på 225 grader i 10 min.
  • Toppa med riven basilika, lite svartpeppar, lite salt och några vackra droppar olivolja

Potatis & purjolökssoppa

Ingredienser:

  • 600 g potatis
  • 1 purjolök
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk timjan
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 140 g bacon
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Skala och skiva potatisen.
  • Ansa och strimla purjolöken.
  • Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
  • Tillsätt potatis, timjan, buljong.
  • Låt soppan koka ca 15 minuter.
  • Skär baconet i strimlor och stek. Låt rinna av.
  • Mixa soppan slät.
  • Häll grädden i soppan och koka upp.
  • Vänd ner persilja och bacon i soppan.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera gärna soppan med bröd.
  • Toppa med riven basilika, lite svartpeppar, lite salt och några vackra droppar olivolja
Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.