Pulled kål med rostad morot & inlagd rödlök
Recept:Hanna Bergström
4 portioner
Servera som tacos med tillbehör eller i en skål tillsammans med kokt svensk quinoa och några gröna blad.
PULLED KÅL
Ingredienser:
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 800 g vitkål
- 1 msk senapsfrön
- 1 msk mald koriander
- ½ msk spiskummin
- ½ dl tomatpuré
- ½ dl vinäger (äppelcider eller balsam)
- 3 msk mörk sirap eller råsocker
- 1 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 dl Skånsk Chili Enspånsrökt BBQ-sås
Gör så här:
- Skiva löken tunt och finhacka vitlöksklyftorna.
- Värm en gryta med en rejäl skvätt olja.
- Stek löken och vitlöken på låg värme tills den är mjuk.
- Strimla under tiden kålen fint.
- När löken är mjuk, rör i kryddor och tomatpuré. Låt fräsa några minuter.
- Tillsätt kålen, vinäger, sirap, vatten, salt och Skånsk Chili.
- Rör om ordentligt och lägg på locket.
- Låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar tills kålen är helt mjuk och såsen tjock.
- Du kan eventuellt ta av locket mot slutet om det är mycket vätska kvar.
- Smaka av med salt, peppar och Skånsk Chili.
Rostad morot
Ingredienser:
- 5 morötter
- 1 ½ dl vatten
- 1 msk olja
- 1 tsk socker
- ½ tsk salt
- valfritt: kumminfrö
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C (200°C för varmluft).
- Skiva morötterna och blanda tillsammans med övriga ingredienser i ugnsformen.
- Ställ in i ugnen och låt bakas tills allt vatten kokat bort och morötterna börja fräsa i oljan.
- De ska bli lätt rostade.
Inlagd rödlök
Ingredienser:
- Blir en hel del, men det håller länge i en burk i kylen!
- 4-5 rödlökar
- 1 dl socker
- 2 ½ dl äppelcidervinäger (byt ut en del mot vatten för mindre syrlig lök)
- ½ tsk salt
- 8 kryddpepparkorn
Gör så här:
- Skiva löken tunt.
- Koka upp övriga ingredienser i en kastrull.
- Tillsätt löken och stäng av plattan.
- Rör om, lägg på lock och låt svalna.
Lämna ett svar