Pulled kål med rostad morot & inlagd rödlök

Recept:Hanna Bergström
4 portioner

Servera som tacos med tillbehör eller i en skål tillsammans med kokt svensk quinoa och några gröna blad.

PULLED KÅL

Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 800 g vitkål
  • 1 msk senapsfrön
  • 1 msk mald koriander
  • ½ msk spiskummin
  • ½ dl tomatpuré
  • ½ dl vinäger (äppelcider eller balsam)
  • 3 msk mörk sirap eller råsocker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 dl Skånsk Chili Enspånsrökt BBQ-sås

Gör så här:

  • Skiva löken tunt och finhacka vitlöksklyftorna.
  • Värm en gryta med en rejäl skvätt olja.
  • Stek löken och vitlöken på låg värme tills den är mjuk.
  • Strimla under tiden kålen fint.
  • När löken är mjuk, rör i kryddor och tomatpuré. Låt fräsa några minuter.
  • Tillsätt kålen, vinäger, sirap, vatten, salt och Skånsk Chili.
  • Rör om ordentligt och lägg på locket.
  • Låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar tills kålen är helt mjuk och såsen tjock.
  • Du kan eventuellt ta av locket mot slutet om det är mycket vätska kvar.
  • Smaka av med salt, peppar och Skånsk Chili.

Rostad morot

Ingredienser:

  • 5 morötter
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • valfritt: kumminfrö

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C (200°C för varmluft).
  • Skiva morötterna och blanda tillsammans med övriga ingredienser i ugnsformen.
  • Ställ in i ugnen och låt bakas tills allt vatten kokat bort och morötterna börja fräsa i oljan.
  • De ska bli lätt rostade.

Inlagd rödlök

Ingredienser:

  • Blir en hel del, men det håller länge i en burk i kylen!
  • 4-5 rödlökar
  • 1 dl socker
  • 2 ½ dl äppelcidervinäger (byt ut en del mot vatten för mindre syrlig lök)
  • ½ tsk salt
  • 8 kryddpepparkorn

Gör så här:

  • Skiva löken tunt.
  • Koka upp övriga ingredienser i en kastrull.
  • Tillsätt löken och stäng av plattan.
  • Rör om, lägg på lock och låt svalna.
Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.