Grundrecept – snabbfermentering
Recept & tips av: Dine
Liten sats. Receptet går enkelt att dubbla och flerdubbla.

INGREDIENSER, GRUNDRECEPT:
- 1 mellanstor Zucchini
- 1 morot
- 1 vitlöksklyfta
- 1 matsked Rosa salt (kosher)
- TIPS PÅ SMAK! Dill, stjärnanis, kummin eller någon annan krydda som du gillar.
GÖR SÅ HÄR:
- Har du köpt ekologiska grönsaker behöver du bara skölja dem, inte skala. Mycket näring sitter precis under skalet på våra grönsaker.
- Riv zucchinin grovt, använd den grövsta sidan på rivjärnet eller skivan på maskinen,
- Riv moroten ganska fint, använd de mindre hålen på rivjänet eller skivan på maskinen,
- Riv eller hacka vitlöksklyftan.
- Använd ett rent salt (kosher) utan tillsatser såsom jod. Rosa salt från Anderna fungerar bra.
- Blanda de rivna grönsakerna med med saltet ordentligt i en glas- eller keramikbunke.
- Packa sedan ihop blandningen i en glasburk, inget lock behövs till en början.
- Efter ungefär en halvtimme har det bildats tillräckligt med vätska för att täcka allt innehåll i burken. Eventuellt kan man behöva en tyngd som håller grönsakerna under vätskan.
- Täck burken med en handduk för att skydda från ljus och låt stå i rumstemperatur.
- Kontrollera några gånger så att alla grönsaker är täckt av vätska.
- Skulle det inte bildas tillräckligt med vätska, blanda en dryg halv matsked kosher salt i en deciliter vatten och häll på.
- Efter ungefär tre dagar är fermenteringsprocessen klar och det är dags att sätta på ett lock och förvara i kylen. Klar att äta!
Lämna ett svar