Grundrecept – snabbfermentering

Grundrecept – snabbfermentering

Recept & tips av: Dine
Liten sats. Receptet går enkelt att dubbla och flerdubbla.

INGREDIENSER, GRUNDRECEPT:

  • 1 mellanstor Zucchini
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 matsked Rosa salt (kosher)
  • TIPS PÅ SMAK! Dill, stjärnanis, kummin eller någon annan krydda som du gillar.

GÖR SÅ HÄR:

  • Har du köpt ekologiska grönsaker behöver du bara skölja dem, inte skala. Mycket näring sitter precis under skalet på våra grönsaker.
  • Riv zucchinin grovt, använd den grövsta sidan på rivjärnet eller skivan på maskinen,
  • Riv moroten ganska fint, använd de mindre hålen på rivjänet eller skivan på maskinen,
  • Riv eller hacka vitlöksklyftan.
  • Använd ett rent salt (kosher) utan tillsatser såsom jod. Rosa salt från Anderna fungerar bra.
  • Blanda de rivna grönsakerna med med saltet ordentligt i en glas- eller keramikbunke.
  • Packa sedan ihop blandningen i en glasburk, inget lock behövs till en början.
  • Efter ungefär en halvtimme har det bildats tillräckligt med vätska för att täcka allt innehåll i burken. Eventuellt kan man behöva en tyngd som håller grönsakerna under vätskan.
  • Täck burken med en handduk för att skydda från ljus och låt stå i rumstemperatur.
  • Kontrollera några gånger så att alla grönsaker är täckt av vätska.
  • Skulle det inte bildas tillräckligt med vätska, blanda en dryg halv matsked kosher salt i en deciliter vatten och häll på.
  • Efter ungefär tre dagar är fermenteringsprocessen klar och det är dags att sätta på ett lock och förvara i kylen. Klar att äta!
Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.