Champinjoner x 2
Recept: Köket.se
GREKISKA CHAMPINJONER
Ingredienser:
- 200 g champinjon, delade eller skivade
- 4 msk persilja, hackad
- Lag:
- 4 dl vatten
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 citron, pressad
- 0,5 gul lök, hackad
- 1 tsk timjan
- 10 svartpepparkorn
- 2 msk bladselleri, finskuren
- 3 klyftor vitlök, hackade
- salt
Gör så här:
- Blanda lagen och låt den koka 10 min.
- Lägg i svampen och låt den sjuda sakta ca 8 min.
- Ta kastrullen av värmen och låt kallna.
- Lägg upp svampen, slå på av lagen och strö på persilja.
Champinjonsoppa
Ingredienser:
- 1 l champinjon
- 4 portabellosvampar
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 stjälkar stjälkselleri
- 4 klyftor vitlök
- 8 dl grönsaksbuljong
- 1 dl vin vitt eller rött
- 2 msk olivolja
- 6 msk smör
- 3 dl matlagningsgrädde
- salt
- peppar
- Topping
- Små lökar
- 2 msk smör
- olivolja
- parmesanost
- salt
- peppar
- gräslök
Gör så här:
- Hacka lök, vitlök, morot och selleri smått. Bryt svampen i mindre bitar.
- Ta en stor kastrull och sätt på hög värme.
- Tillsätt olja och 3 msk smör.
- Stek lök, vitlök, morot och selleri i 2 minuter.
- Tillsätt sedan all svamp och låt det steka i ca 5 minuter eller tills svampen har släppt vätska.
- Salta och peppra.
- Tillsätt vinet och låt det koka in.
- Tillsätt sedan grönsaksbuljong och låt det koka upp. Koka i 5 minuter till.
- Ta kastrullen från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt grädden samtidigt.
- Sätt tillbaka soppan på plattan och håll varm.
- Hacka gräslöken.
- Dela smålöken i fyra delar och stek den sedan på hög värme tills de är mjuka.
- Tillsätt resterande smör till soppan, mixa kanske en gång till och häll upp i skålar.
- Toppa med stekt smålök, gräslök och parmesan eller annan ost.
- Ringla över olivolja, salta och peppra och servera med gott bröd!
Lämna ett svar