Champinjoner x 2

Recept: Köket.se

GREKISKA CHAMPINJONER

Ingredienser:

  • 200 g champinjon, delade eller skivade
  • 4 msk persilja, hackad
    • Lag:
    • 4 dl vatten
    • 0,5 dl olivolja
    • 0,5 citron, pressad
    • 0,5 gul lök, hackad
    • 1 tsk timjan
    • 10 svartpepparkorn
    • 2 msk bladselleri, finskuren
    • 3 klyftor vitlök, hackade
    • salt

Gör så här:

  • Blanda lagen och låt den koka 10 min.
  • Lägg i svampen och låt den sjuda sakta ca 8 min.
  • Ta kastrullen av värmen och låt kallna.
  • Lägg upp svampen, slå på av lagen och strö på persilja.

Champinjonsoppa

Ingredienser:

  • 1 l champinjon
  • 4 portabellosvampar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 4 klyftor vitlök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vin vitt eller rött
  • 2 msk olivolja
  • 6 msk smör
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar
  • Topping
  • Små lökar
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • parmesanost
  • salt
  • peppar
  • gräslök

Gör så här:

  • Hacka lök, vitlök, morot och selleri smått. Bryt svampen i mindre bitar.
  • Ta en stor kastrull och sätt på hög värme.
  • Tillsätt olja och 3 msk smör.
  • Stek lök, vitlök, morot och selleri i 2 minuter.
  • Tillsätt sedan all svamp och låt det steka i ca 5 minuter eller tills svampen har släppt vätska.
  • Salta och peppra.
  • Tillsätt vinet och låt det koka in.
  • Tillsätt sedan grönsaksbuljong och låt det koka upp. Koka i 5 minuter till.
  • Ta kastrullen från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt grädden samtidigt.
  • Sätt tillbaka soppan på plattan och håll varm.
  • Hacka gräslöken.
  • Dela smålöken i fyra delar och stek den sedan på hög värme tills de är mjuka.
  • Tillsätt resterande smör till soppan, mixa kanske en gång till och häll upp i skålar.
  • Toppa med stekt smålök, gräslök och parmesan eller annan ost.
  • Ringla över olivolja, salta och peppra och servera med gott bröd!
Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.