Bröd på groddade mungbönor

I butiken erbjuder vi ”Veckans favoriter” som är ett recept anpassat till säsongens varor. Du hittar givetvis alla ingredienser i receptet i vår butik.

Veganskt & Glutenfritt!

Recept av Sproutly

INGREDIENSER

  • ca 200 gram mungbönor som groddats i 2-3 dygn (70 gram torra mungbönor blir ca 200 gram groddar med 1 cm svans)
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl havregryn eller 3 dl boveteflingor
  • 1 1/2 dl vita sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl sötmandel
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk stött kummin
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 3 msk olivolja

GÖR SÅ HÄR

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  • Rör ihop det kalla vattnet, olivoljan och honungen och blanda sedan ner i de torra ingredienserna.
  • Smeten ska vara blöt, men inte rinnigt blöt. Känns det för vattnigt kan du hälla i mer boveteflingor eller havregryn.
  • Tryck ut smeten i bakplåtspapper i formar och låt stå i ca 3 timmar.
  • Låt sedan brödet gräddas i mitten av ugnen, 170 grader och 70 minuter.

TIPS!

Låt de torra och de blöta ingredienserna (blandade) stå i hela 12 timmar för att fröna och nötterna skall aktiveras. På så vis minskar antinutrienterna, vilket binder protein och mineraler, så att brödet blir mer lättsmält och vi kan absorbera mer näring från det.


Man kan även skiva brödet innan det sätts in i ugnen, sprida ut skivorna på en plåt och ”torka” dem på låg värme. Det är viktigt att luften får rörelse i ugnen, så att vätskan kan lämna brödet. Därför skall luckan stå på glänt och ugnsfläkten skall stå på. Genom att brödet inte upphettas mer än 40-50 grader dör inte enzymer och antioxidanter.

Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.