7 sätt att ta tillvara på äppleskörden

Recept: ICA.se

1. Göra råsaft

Råsaftcentrifugen är äpplenas bästa vän och ger dig must på ett kick! Bara dela äpplena och stoppa i centrifugen så har du snart härlig must. Fruktköttet som blir över när musten runnit ut kan du använda till brödbaket.

2. Baka muffins, kakor, pajer…

Knäckig paj eller mjuk kaka? Och glöm för all del inte äppelbitarna i muffinsarna! Gör både matiga mellanmålsmuffins och söta till fikat!

Frys in och ät hela vintern!

3. Gör mos

Härligt hemgjort äppelmos! Skala, kärna ur och koka äpplena mjuka tillsammans med socker. Mixa till mos, förvara i konserveringsglas och servera till gröten, pannkakorna eller skinksteken.

4. Lägg in

Gör som som gjorde förr och konservera frukten. Skala, kärna ur, klyfta, och koka äpplena försiktigt i sockerlag under ett par minuter. Förvara tillsammans med lagen i konserveringsglas. Perfekt till höstens pajer, eller servera som de är med vaniljglass!

5. Frys & spara

Kärna ur, klyfta och lägg i stapelbara burkar i frysen. Frukt och bär håller sig ca ett år i frysen. Sockra gärna lite vid infrysning för längre hållbarhet.

6. Torka äppleskivor

Att torka äpplen är ingen större konst, allt du behöver är en ugn och lite tid. Ät torkade äpplen som godis eller blanda ner i müsli.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 80°C.
  • Skala ev och kärna ur äppen.
  • Skär i 2-3 mm tjocka skivor.
  • Sprid ut äppelringarna på en bakpappersklädd plåt.
  • Torka i ugnen 3-5 timmar.
  • Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

7. Frys & gör sorbet

Frys in hela äpplen över natten och riv dem grovt eller fint precis när det ska serveras. En supergod och enkel sorbet.

Märkt med: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.