Vår prisfilosofi

Att producera mat är en häftig process. Att få ett frö att bli en grönsak eller ett ägg att bli en kyckling är storslaget. Det kräver också mycket arbete från en duktig bonde eller producent.

För oss på Matkooperativet är det viktigt att alla våra leverantörer får rättvist betalt för det arbetet och har samma villkor. Men vi vill också sätta rättvisa priser på det vi säljer. Det innebär att vi inte har högre priser än vi måste för att gå runt, men också att det pris du betalar är relativt till vad maten faktiskt kostar.

Tyvärr är det idag svårt att som konsument veta vad matens riktiga pris är eftersom att priser pressas eller höjs för att maximera försäljningen. Det gör att vi betalar alldeles för lite för vissa varor och för mycket för andra. Därför har vi valt att ha samma påslag på alla våra varor. Det gör att du vet att om en vara är dyr, då är det för att det gått åt mycket resurser för att producera den och motsatsen om den känns billig.

Vi låter de enskilda lantbrukarnas priser skina igenom i våra priser. Sedan är det ditt val vad du vill handla. När vi sedan sänker priserna på varor, gör vi det om möjligt på hela sortimentet, men annars på varor som är extra hållbara för att tillgängliggöra dem genom ett bra pris och gynna lokala bönder då fler kan köpa vad de producerar. Vi byter inte heller leverantörer bara för att få billigast möjliga vara, utan för att få en mer hållbar vara till jämförbart pris.