Medlemsporträtt – Katarina Wiik

Katarina Wiik

Aktiv medlem sen Februari 2017, jag var med att starta butiken i maj 2017. Engagerad i Sortimentsgruppen och nu nyligen även engagerat mig i skyltningsgruppen. Yrke: Socionom 

Varför är du medlem i Matkooperativet?

Tillsammans i kooperativet bidrar vi till en stor kunskapsbank och får på köpet en social gemenskap bygd på ett gemensamt intresse för en mer hållbar livsstil. Jag vill vara med och bidra till att göra tillgängligt bra mat, framför allt bra köttprodukter.

Vilka leverantörer har du kontakt med?

Lindegrens i Båstad, Dickssons i Vinslöv, Inekogruppen – PLOG och Saltå Kvarn. 

Varför har du valt att jobba med just dem?

Lindegrens – det är av eget intresse att förmedla bra köttprodukter till butiken. Bra och hållbar köttproduktion innebär att djuren får äta den föda de är skapta för, dvs gräs, ensilage och annat grönt i naturen som de naturligt alltid ätit genom evolutionen. Spannmål/soja och fiskmjöl är inte naturlig föda utan något människan kommit på för att tjäna mer pengar då det är billigare att producera spannmålsuppfött kött som går snabbare att få till slakt jämfört med gräsuppfött kött. 

Djuren går i frihet utomhus större delen av året. Betandet bidrar till ett öppnare landskapet och till den biologiska mångfalden i naturen. Kalvarna skiljs inte från sina mödrar vid födseln utan får gå tillsammans under lång tid. Inga bekämpningsmedel och enbart medicin när det verkligen behövs är andra viktiga komponenter. 

Lindegrens föder upp gamla lantraser som är naturligt långsamväxande och mer robusta och därmed inte blir lika lätt sjuka. Slakten sker utan stress för djuret och det innebär att köttet inte innehåller de skadliga toxiner som stress utlöser. 

Denna typ av djurhållning har dessutom en betydligt lägre klimatpåverkan samtidigt får man ett högvärdigt protein med en naturlig fettsammansättning mellan omega 3 och omega 6, med det optimala förhållandet 1:1.

Dickssons – levererar även viltkött. Våra vilthamburgare kommer från Dickssons som står för omtanke om djur, människor och natur. Vilda djur som befinner sig i sin naturliga miljö i skogen får inget stresspåslag eftersom de inte vet att de kommer att avlivas. Det köttet blir bra av två anledningar, dels att de äter sin naturliga föda och dels avsaknad av stresshormoner och tömda energiförråd, under förutsättning av en klok och hänsynsfull jakt.

Inekogruppen – PLOG och Saltå Kvarn erbjuder bra kvalitet och hållbar produktion. PLOG är speciella på det viset att det tidigare varit svårt att överhuvudtaget hitta svenska och dessutom lokala superfoods pulver som är naturligt komplement för att få i sig all näring.

Hur har ditt engagemang i Matkooperativet påverkat ditt sätt att leva?

Till viss del, men inte på det stora hela då jag sedan flera år prioriterat hållbart och ekologiskt producerad mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.