Ätbara ogräs

Tänk att kunna leva av det som naturen erbjuder, nu är det möjligt – ogrässäsongen är här och vi bjuder dig på några matnyttiga tips!

I butiken erbjuder vi ”Veckans favoriter” som är ett recept anpassat till säsongens varor. Du hittar givetvis alla ingredienser i receptet i vår butik.

MASKROSMARMELAD
Recept av: Lisa och Monica Eisenman.
Ca 5 dl marmelad

INGREDIENSER:

  • 4 dl vatten
  • 5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen!)
  • 5 dl syltsocker
  • 1 tsk rivet citronskal



GÖR SÅ HÄR:

  • Koka upp vattnet och häll det över de gula blombladen. Låt dra i ca 20 minuter.
  • Häll blomblad och vatten i en nätsil, placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.
  • Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda i ca 2 minuter eller tills sockret har löst sig.
  • Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal. Skumma noga.
  • Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.

PESTO MED KIRSKÅL
4 portioner

INGREDIENSER:

  • 2 nävar kirskål
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  • Mixa alla ingredienser till en slät pesto.

ÄLGÖRTSSAFT

2 1/2 liter saft

INGREDIENSER:

  • 30 älgörtsklasar
  • 3 stora citroner
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 kg strösocker
  • 50 g citronsyra

GÖR SÅ HÄR:

  • Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  • Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med älgörtsblommorna.
  • Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
  • Häll den heta vätskan över älgörtsblommor och citronskivor.
  • Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar.
  • Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
  • Förvara i kyl.
Taggar: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.