Kollinge torpargård – De värnar om vår jord

Kollinge Torpargård startades av  Klara Mörk, Victor Gerdau 
och Britta Nylinder 2015.

Gården ligger i nordvästra Skåne, strax utanför Ekeby,  här finns 9 hektar KRAV-certifierad odlingsmark och en gårdsbutik som är öppen tors-fre 13-18. 

Besöksadress: Kollinge Torpargård, 2277 Kollinge, 260 23 Kågeröd.

Kollinge Torpargård odlar en mångfald av grödor på naturens villkor och för ett rikare odlingslandskap. Detta för att ge oss inspirerande och färgglada middagstallrikar!

Vilken stark upplevelser det är att se hur passionen för att ta tag i detta… 9 hektar KRAV-certifierad odlingsmark! Hur stort är inte det?

En önskan om att ta hand om vår jord på rätt sätt. Att veta att det du äter är friskt och närodlat med omsorg och respekt. Att acceptera att klimatet bestämmer och vi accepterar? Vi väntar, vi är med då när det är hög tid, det handlar om att äta efter säsongen. Vem äter tomater när det är vinter?

Kollinge Torpargård är ett andelsjordbruk och det bygger på att medlemmarna köper in sig på skörden i förväg för att sedan få grönsakerna levererade till ett utlämningsställe en gång varje vecka under säsongen (från juni till november).

Medlemmarna betalar en medlemsavgift för att få levererat en «hel låda» för större familjer eller «halv låda» för singelhushållen. Mycket näringsrikt, här är det vitaminer och mineraler som vi längtar efter, nya smaker och ekologiskt blir det i köket !

När skörden är riklig räcker det till att fylla den lokala gårdsbutiken, men också till att leverera till andra köpställen som  till exempel till Matkooperativet i Helsingborg.
 
Rotselleri, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, lök, broccoli, blomkål, grönkål, brysselkål, sallat, squash. Utöver detta, har de påbörjat en odling av frukt, hassel, bärbuskar samt olika perenna grönsaker.

På gården finns även två tunnelväxthus för plantuppdragning på våren, som sen utnyttjas för vårens primörer, och sedan för gurka och tomat som kräver stadig temperatur.

Från att grödan är sådd eller planterad görs allt arbete med ogräsrensning och skörd för hand med enkla redskap som hjulhacka, bygelhacka, grep mm. De har köpt in två gamla traktorer som används för arbeten som är svåra eller tunga.

Kollinge Torpargård använder endast hästgödsel, gröngödsling och växelbruk för att ge näring åt sin jord.

Grönsaksodlingen är uppdelad i 8 lika stora skiften. På tre av skiftena odlas gröngödsling och på ett skifte potatis. På resten av skiftena odlas grönsaker.

Alla grödor roteras så att det tar flera år innan samma sorts grönsak odlas på samma skifte. Detta görs för att minska risken för sjukdomar och för att de olika grönsakerna ska komma i en följd efter hur näringskrävande de är.

Tanken är att det ska bli ett system med fasta bäddar som aldrig plöjs. Jorden vet hur det ska göras utan att bli uppochnervänd varje år

Är det inte helt fantastiskt ?

Att ge all sin energi till att producera giftfria grödor, friska och energifyllda ! 

På jordens villkor. Vi, Matkooperativet Helsingborg, och våra medlemmar, är också passionerade och vi lär av er. 

Tack Klara, Victor och Britta.

Reportaget är skapat av Gudrun Bergdahl och Ann Jönsson. Upphovsrätt för alla bilder tillfaller Gudrun Bergdahl. Stort tack till Kollinge torpargård som tog emot och visade upp sin verksamhet.

1 kommentar på “Kollinge torpargård – De värnar om vår jord

 1. Dear Victor,
  A friend of mine, Job, gave me the address of this farm. Het told me to say hello to you. (he’s a dutch guy that you met in Germany, Marth, where he lived)
  My question: Do you know any other farms in the neighborhood of the village called Vilshult? (I think the region is called Blekinge.)
  I’m looking for a farm where I could work and stay for some time in the future.

  I’m from Amsterdam,

  Kind regards,
  Maja Robbesom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.