Urtekram

 

 

Urtekram – Det var en gång … Så började alla vackra sagor en gång för länge sedan. Också vår, som började 1972 – i en tid då pionjäranda, en känsla av samhörighet och miljömedvetande spirade fram. När ekologin bara var på ett nybörjarstadium, när u-landskaffet inte kunde drömma om att det skulle bli omdöpt till fairtrade och när allt detta var en idealistisk hjärtesak för det lilla fåtalet. Men för Urtekrams grundläggare blev tiden en start på en resa som skulle göra hela Danmark mycket grönare och mer medvetet.

Produkter hos Matkooperativet:

Leverantören står för: Ju mer ekologi vi utvecklar och säljer, desto större nytta kan vi göra
för miljön, hälsan och en ansvarig livsmedelsproduktion.

Leverantör hos Matkooperativet sedan: 2017-05-20


Om Urtekram

Visionärerna startade resan med en liten kryddhandlarbutik i hjärtat av Köpenhamn. Här sålde de lite av varje, men alltsammans med fokus på en naturlig, enkel och ren livsstil. Entreprenörandan fick snabbt tag i de två ekologiska pionjärerna och snart var butiken ersatt av grundandet av företaget Urtekram. Under 70- och 80-talen utvecklades en kännedom om Urtekram och ekologin som sakta men säkert spred sig utanför den mycket stängda, lilla kretsen av de tidiga eko-entusiasterna. De gröna, som de också kallades den gången.

I början av 90-talet startade på allvar en utveckling som bidrog till att spridningen av ekologin tog fart, särskilt i de större danska städerna. Och Urtekram var med i främsta ledet då Coop beslutade att ekologin på allvar skulle ingå i det vanliga sortimentet. I dag säljs våra produkter i praktiskt taget alla livsmedelskedjor och hälsokostbutiker. På vissa ställen med ett stort sortiment utspritt över många hyllmeter i butikerna – på andra ställen som ett fint, litet urval med några få, noga utvalda produkter.

Så har vi också haft växtvärk de senaste åren. Och växt är ett mål för oss. För ju mer ekologi vi utvecklar och säljer, desto större nytta kan vi göra för miljön, hälsan och en ansvarig livsmedelsproduktion. Därför har vi bland annat byggt ett nytt stort lager tätt på motorväg E45 vid Hobro i Jylland, så avståndet mellan oss och butikerna nu har krympt ännu mer och miljöbelastningen har minimerats. Vi håller också fortfarande fast i vårt mål att utveckla mellan 80 och 100 nya produkter varje år. Och att inte glömma konsekvenserna av den påverkan vi har på miljön i alla led, från produktion och transport till emballage och råvaror.

Pionjärandan genomsyrar fortfarande allt vad vi företar oss. Vi har alltid kämpat för en bärkraftig värld och för produkter som lever upp till våra hållningar. Och det fortsätter vi med. Även om vi nu är mycket större än den gången 1972 när det hela startade så är nytänkandet, engagemanget och eldsjälen fortfarande densamma.

Besök Urtekrams hemsida här »