Skottorps mejeri

Skottorps Mejeri, som ligger i Skottorps slott i närheten av Laholm, är ett modernt mejeri som förenar hantverksskicklighet med lokala traditioner och kretsloppstänkande.

Produkter hos Matkooperativet: Ostar, se nedan

Leverantören står för: Kretsloppsmejeriet är byggt för att kunna producera ost utan att öka koldioxid mängden i luften. Detta når vi genom att använda förnyelsebara energikällor för vårt energibehov. De energikällor vi använder är halm (eldas i halmpanna) och biogas för produktion av värme.
El produceras genom vindkraft och biogas.
Med eget avlopp och vasslen används tillsammans med gödseln som kommer från jordbruket till produktion av biogas. Gödsel som rötats i en biogasanläggning tas bättre upp av växterna på fälten.

Leverantör hos Matkooperativet sedan: 2017-05-20


Om Skottorps mejeri

Sedan 2005 ägs Skottorps slott av Ingmarie och Thomas Müller-Uri. På slottet kan de arrangera bröllop, fester och konferenser. Där finns restaurang och ett slottscafé, och om somrarna är slottet ett populärt utflyktsmål. Idag finns också ett modernt slottsmejeri inrymt i det gamla vackra stenstallet. Där tillverkas det högklassig ost med gamla anor från trakten.

Att det idag tillverkas ost på Skottorps slott är ingen slump. När Ingmarie Müller-Uri och hennes man Thomas tog över slottet 2005 föddes idén om ett mejeri på slottet.

Ingmaries kusin, Lars-Inge Gunnarsson, ägde redan jordbruket, Skottorps Säteri, med över 500 mjölkkor, så mjölkleveransen var säkrad. Dessutom har Ingmarie arbetat inom mejeribranschen hela sitt yrkesliv. Hon är uppvuxen i trakten där osttillverkning är en gammal tradition. I grannbyn Vallberga låg till exempel tidigare ett stort mejeri, på sin tid en av landets främsta tillverkare av kittostarna Ambrosia och Fontina. Så anorna och hantverkskunnandet är djupt rotade i bygden.

Hösten 2011 ystades den första osten och drömmen blev verklighet och vi kan nu erbjuda både milda och lagrade ostar.

Alla vår ostar tillverkas av gårdens mjölk. All mjölk lågpastöriseras, men däremot så skummas den ej, utan får behålla sin naturliga fetthalt, vilket gör att samtliga ostsorter har cirka 35% fett.

 

Besök Skottorps mejeri här »