Skånsk chili

Skånsk Chili drivs av Sakura Holmqvist, programmeraren som startade ekologisk chiliodling i Asmundtorp.

Produkter hos Matkooperativet: Ekologiska chilisåser.

Leverantören står för: Ekologiskt och närproducerat.

Leverantör hos Matkooperativet sedan: 2017-05-20


Om Skånsk Chili

Chili är ett familjeföretag som bedriver chiliodling för tillverkning av ekologiskt certifierade chilisåser. De ansvarar för varje steg i hela kedjan från att sätta frö i jorden till den färdiga såsen i butikshyllan. Chilin som används i såserna kommer från vår den egna odlingen och tillverkas den IP Livsmedel certifierade fabriken i Landskrona.
Det var Sakuras matlagningsintresse som lade grunden till odlingen. Hon har japanskt påbrå och har i vuxen ålder bott några år i Tokyo, där hon kom i kontakt med mat från hela världen. När hon sedan kom hem till Sverige fann hon det svårt att hitta råvarorna till sina kryddstarka favoriträtter.
Då Sakura alltid haft ett stort odlingsintresse började hon odla egen chili i liten skala. Intresset och odlingen växte och till slut slutade hon sitt jobb som programmerare och bli chiliodlare och hot sauce-fabrikör på heltid.
Chiliodlingen är belägen i utkanten av Asmundtorp ett litet samhälle som ligger 5 km öster om Landskrona. Odlingen är EU-ekologiskt certifierad, vilket innebär det att de använder sig av rovinsekter som äter upp bladlöss och andra skadeinsekter istället för kemiska bekämpningsmedel. Man gödslar även med grannens fina hästgödsel och odlingen är klimatvänlig då de följer årstiderna och endast odlar under sommarhalvåret.

Besök Skånsk Chilis hemsida här »