Mossagården

Mossagårdens anor går tillbaka till år 1811, då den tillhörde en av många gårdar som blev utflyttade från samhället Veberöd i samband med den stora jordreformen.

Produkter hos Matkooperativet: Frukt och grönsaker

Leverantören står för: Renoldad glädje!

Leverantör hos Matkooperativet sedan: 2017-05-20


Om Mossagården

På den ekologiska gården står det naturliga kretsloppet i centrum. Inga konstgödsel, artificiella tillsatser eller kemiska bekämpningsmedel används. Allt hålls på ett småskaligt och naturnära plan. Man försöker i så hög grad som möjligt upprätthålla ett eget ekologiskt kretslopp på gården. Exempelvis utfodras djuren med egetproducerat foder och djurspillningen återförs i sin tur till åkrarna i form av näringsrikt gödsel. För att gynna jordens bördighet används en varierad växtföljd. Det kan innebära att spannmål, s.k. ”tärande grödor”, växlas med baljväxter, klöver och ärt. Utsädet ska i första hand vara ekologiskt och inga genmodifierade varianter är tillåtna.

Därför kan det vara en god idé att välja ekologisk mat. Både för miljöns och vår egen skull. Utan kemiska bekämpningsmedel gynnas även den biologiska mångfalden. Det ekologiska lantbruket innehåller därför fler blommor, humlor och fåglar.

Mossagården började redan att 1985 brukas ekologiskt av MariAnne och Bengt Olson. Här har fälten rymt en rad olika grönsaker och rotfrukter, bl.a. potatis, morot, rotselleri, palsternacka, rödbetor, gurka, rädisor, havre och frilandsgurka.

Mossagården säljer inte bara rotfrukter och grönsaker från den egna gården. Vi köper även in från andra ekologiska bönder och leverantörer runtom i Skåne. En del är relativt nya aktörer i branschen, andra har hållit på i över tjugo år. Det som alla har gemensamt är att de brinner för det ekologiska jordbruket och tron att mat som odlas med respekt för människor och miljö även smakar bättre. Både för gommen och för samvetet!

Besök Mossagårdens hemsida här »