Limabacka kvarn

Foto: lindqvist.se

I byn nära Väröbacka i Halland ligger Limabacka kvarn.

Produkter hos Matkooperativet: flera olika sorters mjöl.

Leverantören står för: Hela produktionen, från att spannmålen sås och till färdigt mjöl är ekologisk och alla är anslutna till Krav. Lika viktigt som den ekologiska biten är att allt är lokalproducerat. Vi tror på korta transporter mellan odlaren och konsumenten. Vi stämplar varje mjölpåse med odlarens namn så att du som kund kan härleda ursprunget.

Leverantör hos Matkooperativet sedan: 2017-05-20


Om Limabacka kvarn

Vårt koncept är att producera mjöl på ett så naturvänligt sätt som möjligt samtidigt som vi ställer hårda krav på mjölets bakförmåga och kvalitet. Våra valsstolar är från 50-talet och i det är inte mycket som är förändrat sedan dess. Vi på Limabacka Kvarn ställer krav och du som kund ska ha rätt att ställa krav på ditt mjöl. Bakning är en urgammal tradition och den verkar aldrig upphöra. Vi på Limabacka Kvarn ser fram emot att ha dig som trogen kund vilket gör att vi kan hjälpas åt att skapa en bättre situation för åkermarkerna i Halland.

Limabacka Kvarn har gamla anor. Bakom den nuvarande kvarnbyggnaden, som byggdes på 50-talet, ligger grunden kvar efter den gamla väderkvarnen. Limabacka är en del av Väröbacka. Trakten är ett gammalt odlingslandskap och det lär ha funnits 13 väderkvarnar här. Kvarnen var en så kallad tullkvarn och var igång till 70-talet. I slutet på 80-talet startades kvarnen upp igen, nu med ekologisk inriktning.

Kvarnen hotades av nedläggning och 2005 köptes kvarnen av tio odlare och en mjölnare. Hela produktionen, från att spannmålen sås och till färdigt mjöl är ekologisk och alla är anslutna till Krav. Lika viktigt som den ekologiska biten är att allt är lokalproducerat. Vi tror på korta transporter mellan odlaren och konsumenten. Vi stämplar varje mjölpåse med odlarens namn så att du som kund kan härleda ursprunget.

Många av maskinerna är från 50-talet och fungerar bra fortfarande. Ett begagnat kvarnverk inköptes under 2015 från Tyskland. Kvarnen nedmonterades, fraktades och har nu uppmonterats i den befintliga kvarnbyggnaden. Kapaciteten har nu utökats och vi står väl rustade för framtiden.

Mjölframställningen sker på ett skonsamt och hantverksmässigt sätt. De siktade mjölerna mals på ett valsverk och de grova fullkornsprodukterna (Graham, Rågmjöl och Dinkel/Spelt fullkorn) på en stenkvarn.

Besök Limabackakvarns hemsida här »