Bäckdalens Handelsträdgård

Margaretha och Anders

I byn Hallavara på Bjärehalvön ligger Bäckdalens handelsträdgård med Café Orangeriet.

Produkter hos Matkooperativet: varje fredag får vi till butiken Bäckdalens goda nybakade bröd som bakas med ekologiskt mjöl från Berte Qvarn.

Leverantören står för: På Bäckdalen odlas allt ätbart ekologiskt och KRAV-odlat. Det innebär att de odlar utan kemiskt tillverkade gödselmedel och kemiska bekämpningsmedel.

Leverantör hos Matkooperativet sedan: 2017-05-20


Om Bäckdalens

1989 övertog Anders och Margaretha Bäckdalens Handelsträdgården, som tidigare hette Hallavara Handelsträdgård. Trädgårdsmästeriet är från 1947 och här odlades tomater och plantor. I Anders och Margarethas regi har det blivit en hel del ombyggnad, tillbyggnad och omläggning till ekologisk Handelsträdgård där allt är KRAV-odlat. Det innebär att de odlas helt utan konstgödsel och bekämpningsmedel. (läs mer på KRAV:s hemsida)

I de charmiga växthusen hittar du allt för den gröna tallriken. Färska örtkryddor, olika tomatsorter, gurka, paprika, aubergine och exotiska peppar/chilifrukter samt sallatskott och ätbara blommor. Alla växter är givetvis ekologisk odlade.

På Bäckdalen odlar vi allt ätbart ekologiskt. Det innebär för oss att vi odlar utan kemiskt tillverkade gödselmedel och kemiska bekämpningsmedel.

Ända sedan starten på 1940-talet har det odlats tomater på Bäckdalen och idag hittar du ett fyrtiotal unika tomatersorter. I vårt kallväxthus odlar vi många olika sorters tomater från svagt gula till djupast röda, nästan svarta. Från början av juli till tidig höst hittar du plommontomater, körsbärstomater och bifftomater.

I våra odlingsbäddar i växthusen odlas även chiliplantor, gurka, paprika och skärbönor. Under sommarmånaderna finns olika sorters örtkryddor och basilika i stora krukor.

I de äldsta växthusen, daterad 1940-tal, finns bland annat Monika Liljas perlargonsamling samt Camelia som blommar i många olika färger på vårvintern.

Besök Bäckdalens hemsida här »