Hur påverkas leverantörer och konsumenter av sommarens torka?

Som vi alla minns så hade vi en rekordvarm sommar i år.  På grund av detta är det viktigt att vi som konsumenter tänker lite extra när vi gör våra val av inköp.

Vi har varit i kontakt med några av våra leverantörer och ställt frågan hur den varma sommaren påverkat deras jordbruk och produktion av livsmedel. Nedan följer tre frågor som vår grönsaksleverantör Kollinge Torpargård svarat på.

Hur har sommarens värme och torka påverkat er?
Torkan har verkligen komplicerat odlingen det här året. Vi har inte haft tillräckligt med vatten eller en infrastruktur att bevattna så mycket som det hade behövts. Det är många av våra sådder som inte har grott eller grott ojämnt, löken blev bara en fjärdedel så stor som normala år och vi har haft  ett relativt magert utbud av grönsaker. Torkan har dock tvingat oss att vara kreativa och hitta lösningar vilket kommer att gagna oss även under framtida, mer normala, år. Eftersom vi, till största delen är ett andelsjordbruk med medlemmar som både betalar för grönsakerna i förskott och är med på att få ta del av den skörd som blir så kommer de ekonomiska konsekvenserna av torkan inte bli alltför stora.

Hur kommer detta att märkas/synas hos Matkooperativet?
Vi har levererat väldigt lite grönsaker till Matkooperativet i år. Nu sen regnet började komma har flera av grönsakerna repat sig och börjar producera igen, så under hösten kommer vi att leverera till Matkooperativet som vanligt. Det är dock vissa grönsaker vi inte kommer att ha.

Vad kan vi som konsumenter göra?
Fortsätt handla på Matkooperativet! De gör ett oerhört bra jobb med att köpa in mat från lokala, småskaliga producenter. Det verkar vara så att torkår som dessa, liksom ett mer dramatiskt klimat generellt, förutspås bli vanligare i och med klimatförändringarna. Då är det viktigt med ett diversifierat jordbruk, med både stora och små företag som löser problemen på olika sätt. Mångfald på alla plan bidrar till ett resilient samhälle! Försök att konsumera på ett sätt som inte skyndar på klimatförändringarna och dessutom gynnar mångfalden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.