FAQ

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om kooperativet. Har du fortfarande frågor efter att ha läst svaren här är du varmt välkommen att ställa din fråga till hej@matkooperativet.se eller i vår Facebook-sida Matkooperativet Helsingborg.

1. Vad är ett matkooperativ?

Ett matkooperativ är i grunden en förening som köper in och säljer matvaror till sina medlemmar. Motivationen är ofta att kunna sälja livsmedel billigare, eller att kunna erbjuda alternativ som inte finns i vanliga mataffärer. Det är vanligt att det också finns en djupare värderingsgrund bakom, och en vilja att göra något gott för världen och för samhället. Matkooperativ är vanligare utomlands, men finns även på några olika platser i Sverige. Det finns olika former för hur verksamheten utformas. Vi kommer att driva vårt kooperativ som en ekonomisk förening där alla medlemmar äger en lika stor del var av butiken.

2. Vad är speciellt med ett matkooperativ?

Att starta ett matkooperativ istället för en vanlig mataffär innebär att alla som är medlemmar äger och hjälps åt att driva butiken. På så vis kan vi sänka priserna på maten, utan att betala mindre till bonden. Vi vill också skapa en marknadsplats för de varor som är för unika eller småskaliga för stora butiker. Vi vill att vårt sortiment ska grundas i värderingar och en vilja att göra gott. Som medlem får du dessutom vara med och påverka för att göra matkooperativet till den mataffär du vill ha. Vi hjälps alla åt med de kompetenser vi har för att driva verksamheten. Om du ger av din tid och arbetar i butiken, och får billigare, hållbarare mat tillbaka. Schysst va?

3. Hur ska kooperativet finansieras och gå runt?

Utöver de medlemsavgifter och insatser vi får från våra medlemmar ansöker vi kontinuerligt om donationer, fonder mm. Vi hade också innan öppning den 20 maj en crowdfunding-kampanj som drog in över 85.000:- (målet var 70.000:-). Den gjorde att vi kunde inreda butiken och köpa in de första varorna.
Nu när vi är igång har vi mycket lägre kostnader än en vanlig mataffär, eftersom att vi inte måste betala ut löner till några anställda. Vi kan vara flexibla i vår prissättning och kommer att anpassa den till antalet medlemmar vi har. Ju fler vi blir, desto mer kan vi sänka prispåslaget.

4. Vad säljer Matkooperativet i Helsingborg?

Vårt mål är att bli en komplett mataffär. Det innebär att du ska kunna hitta allt du behöver i butiken, i mat och hushållsväg i alla fall. Det innebär allt från grönsaker och krossade tomater, till toapapper och tvål. Vi kanske inte har lika många alternativ av varje sort, men det alternativ vi har kommer är väl utvalt och schysst producerat. Även om vårt mål är en komplett butik, så måste ju alla börja växa från något mindre. Det innebär att vi nu i starten har ett lite mer begränsat sortiment än vi drömmer om, men ju fler vi blir desto snabbare kan vi växa!

5. Vad menar ni med närproducerat och hållbart?

Vi tycker inte att närproducerade varor så som kött och grönsaker ska behöva konkurrera med mat som importerats från andra länder. För oss innebär närproducerat att maten inte rest längre än ca 20 mil för att komma till vår butik. 20 mil innebär ungefär mat från Skåne och en bit in i närliggande landskap. Vi vill att varor som kan köpas lokalt, ska köpas lokalt, förutsatt att de producerats på ett i övrigt hållbart sätt. Vi tror att mat smakar bättre när den inte behövt resa så långt. Hållbart för oss innebär att maten vi säljer ska ha så liten negativ inverkan och så stor positiv påverkan på vår planet som möjligt. Detta innebär att vi vill sälja ekologiskt odlad mat, men också använda så lite förpackningsmaterial som möjligt. Vi vill ta vara på jordens resurser! Är du en producent av mat inom 20 mil från Helsingborg, hör av dig till oss under fliken kontakta oss.

6. Var ligger butiken vem får handla hos er?

Vår butik ligger på Möllegränden 4a som ligger mitt i stan och är lätt att ta sig till, särskilt med kollektivtrafik. Alla som är i Helsingborg kommer att få handla i Matkooperativet , men som medlem får du vara med att äga och driva affären.

7. När startade ni?

Vi öppnade vår butik den 20 maj, 2017.

8. Hur blir jag medlem?

Att bli medlem är enkelt!
Fyll i formuläret som du hittar genom att klicka här »
Betala medlemsavgift på 100 kr och insats på 300 kr. Totalt 400 kr till bankgiro 5187-4477.
(Insatsen är en engångskostnad som du får tillbaka om du går ur kooperativet och medlemsavgiften betalas årsvis)
Du kommer få ett välkomstbrev via e-post (det kan dröja något)
Välkommen som medlem i Matkooperativet Helsingborg. Din röst behövs!

9. Behöver jag jobba för att vara medlem?

Nej, det behöver du inte. Som medlem betalar du medlemsavgift, men är du även aktiv medlem i Matkooperativet förväntas du arbeta i butiken och/eller i någon av våra engagemangsgrupper 6 timmar varje månad. För din insats får du handla med 20% rabatt i butiken. Övriga medlemmar handlar med 5% rabatt. Att bli medlem är ett jättebra sätt att stötta verksamheten även om du inte har tid att jobba. Vi kommer bli mycket tacksamma för din insats.

10. Vad får jag som medlem?

Alla medlemmar i Matkooperativet Helsingborg får:

  • Delta på alla medlemsmöten och medlemsträffar och bli en del av vår härliga gemenskap.
  • Rösträtt i kooperativet och kan vara med och påverka vilka varor vi ska ta in och hur kooperativet ska arbeta.
  • Handla i butiken med 5% rabatt på samtliga varor.

Som Aktiv medlem i Matkooperativet får du:

  • Delta på alla medlemsmöten och medlemsträffar och bli en del av vår härliga gemenskap.
  • Rösträtt i föreningen och kan vara med och påverka vilka varor vi ska tas in och hur föreningen ska arbeta.
  • Handla i butiken med 20% rabatt på samtliga varor.